Chairath Tangduangdee

Chairath Tangduangdee

Assistant Professor

Education

  • B.Sc. (Food Technology), Khon Kaen University (1989)
  • M.Eng. (Food Engineering), King Mongkut’s Institute of Technology Thonburi (1994)
  • D.Eng. (Chemical Engineering), King Mongkut’s University of Technology Thonburi (2003)

Research Interests

Frying; Freezing and thermal processing of food materials; Mathematical modeling of transport processes and quality changes in foods

Selected Professional Services and Memberships:

  • Member, Food Science and Technology Association of Thailand (1991-present)

Selected Publications

Refereed international papers
  • Cheevasathianchaiporn, W., Tanduangdee, C., 2009, “Mathematical modeling of frying oil temperature during deep-fat frying process,”Proceedings of the 47th Kasetsart University Annual Conference, Bangkok, Thailand, June 17-20.
  • Cheevasathianchaiporn, W., Tanduangdee, C., 2009, “Heat transfer coefficients of deep-fat fryer,”Proceedings of the Food Innovation Asia Conference 2009,Bangkok, Thailand, June 18-19, p. 38.
  • Roidoung, S., Tangduangdee, C., 2008, “Moisture sorption isotherms and isosteric heat of extruded corn snack,”Proceedings of the Food Innovation Asia Conference 2008, Bangkok, Thailand, June 12-13, pp.O4-02.
  • Sumpanprateep, P., Tangduangdee, C., Nopharatana, M., 2008, “Effect of pretreatment and degree of ripeness on the qualities of vacuum fried banana,”Proceedings of the Food Innovation Asia Conference 2008,Bangkok, Thailand, June 12-13, pp.O2-2.
  • โชคดี จูประดษฐ์ประเสริฐ, ชัยรัตน์ ตั้งดวงดี และ สุวิช ศิริวัฒนโยธิน, 2551, “การจำลองกระบวนการแช่แข็ง: ผลของอุณหภูมิและความเร็วของอากาศ,”วารสารวิจัยและพัฒนา มจธ., ปีที่ 31(4), หน้า 811-821.
  • Budnard, J., Tangduangdee, C., 2007, “Effect of shape factor on oil uptake of potato during deep-fat frying,”Proceedings of the International Conference on Integration of Science and Technology for Sustainable Development, Bangkok, Thailand, April 26-27, pp.55-60.
  • Udom, K., Yoovidhya, T., Tangduangdee, C., 2007, “Combined effects of citric acid and solution chloride on pH of acidified bamboo shoot,”Proceedings of the International Conference on Integration of Science and Technology for Sustainable Development, Bangkok, Thailand, April 26-27, pp. 353-356.
  • นภาพร เชี่ยวชาญ, วลัยพร ศรีชุมพวง, และชัยรัตน์ ตั้งดวงดี, 2550, สารป้องกันกำจัดศัตรูพืชตกค้างในผักและผลไม้สดที่จำหน่ายโดยผู้ค้าเร่ในเขตกรุงเทพมหานครและจังหวัดสมุทรปราการ,วารสารอาหาร, ฉบับที่ 37(1), หน้า 59-72.
  • Paiboonkit, L., Tangduangdee, C., Devahastin, S., 2006, “Modelling heat transfer in minced pork steamed bun during cryo-mechanical freezing,”Proceedings of the International conference on Innovations in Food and Bioprocess Technologies, Bangkok, Thailand, December 12-14, p. 23.
  • Rungjumrus, A., Tangduangdee, C., Tia, S., 2006, “Design and Performance Analysis of a Pilot-scale Vacuum Fryer,”Proceedings of the 32nd Congress on Science and Technology of Thailand, Bangkok, Thailand, October 10-12, p. 291.
  • Phokrachang, R., Tangduangdee, C., 2006, “Simulation of heat transfer of liquid food in a bell shape container,”Proceedings of the 32nd Congress on Science and Technology of Thailand, Bangkok, Thailand, October 10-12, p. 296.
  • นภาพร เชี่ยวชาญ, ชัยรัตน์ ตั้งดวงดี, และวลัยพร ศรีชุมพวง, 2549, สารเจือปนในผลไม้ดองที่จำหน่ายโดยผู้ค้าเร่ในเขตกรุงเทพมหานครและจังหวัดสมุทรปราการ,วารสารอาหาร, ฉบับที่ 36(4), หน้า 347-355.
  • ปนัดดา ชำนิเวสสะ และ ชัยรัตน์ ตั้งดวงดี, 2548, ผลของการลดความชื้นด้วยแรงดันออสโมติกต่อคุณภาพสัปปะรดแช่แข็งและทอดภายใต้สุญญากาศ,เอกสารการประชุมสัมมนาวิชาการอุตสาหกรรมเกษตร ครั้งที่ 7, 22-24 มิถุนายน, หน้า 58-59.
  • Tangduangdee, C., Tia, S., Bhumiratana, S., 2004, “The Role of Moisture Movement and Crust Thermal Property on Heat and Mass Transfer Process during Deep-fat Frying,”International Communications in Heat Mass Transfer,31(1), pp. 73-84.
  • Tangduangdee, C., Tia, S., Bhumiratana, S., 2003, “Heat and Mass Transfer during Deep-fat Frying of Frozen Composite Foods with Thermal Protein Denaturation as Quality Index,”ScienceAsia, 29(4), pp. 355-364.
Book chapter
  • ชัยรัตน์ ตั้งดวงดี, 2547, “การฆ่าเชื้อด้วยเครื่องฆ่าเชื้อแบบความดันสูงกว่าปกติ,” หลักการผลิตและฆ่าเชื้ออาหารในภาชนะปิดสนิทด้วยความร้อน, สถาบันอาหาร, หน้า 111-123.

Contact Information

Tel.: +66 2 470 9243   Fax: +66 2 470 9240
E-mail: chairath.tan@kmutt.ac.th